En flik av det ekte Italia: Senkede skuldre - himmelsk mat - spektakulær natur - idyllisk småbylivUTFLUKTER FOR DEN PERFEKTE DRØMMEFERIE

På denne siden presenterer vi vår håndplukkede meny med elleve utflukter og opplevelser som dere fritt kan velge blant og sette sammen etter eget ønske. På denne måten får dere en unik mulighet til å sette sammen den optimale drømmeferie. Vi har også en feriekatalog som inneholder beskrivelse av våre overnattings-muligheter og utflukter: denne kan dere få gratis tilsendt ved å klikke på knappen under. 


1. Fottur i kollene

Området rundt Salsomaggiore er et eldorado for alle turinteresserte. Beliggenheten ved enden av Po-sletten og foten av Appenninene gir et frodig landskap med mykt avrundede koller, og vi tilbyr et rikt utvalg på 11 fotturer med varierende lengde (fra 1 og en halv til 6 timer) og vanskelighetsgrad (lett, medium, krevende). Mens noen ruter holder seg på asfalterte veier  med lite trafikk tar andre ruter deg inn på stier kun lokalkjente vet om. Felles for alle turene er at de slynger seg inn i landskapet og gir en fantastisk utsikt og nærhet til naturen. Turene passer like godt for grupper som for enkeltpersoner, og er utformet av Salsomaggiore med oversettelse og norsk tilrettelegging av oss. Velger du fotturer, får du kart, brosjyre og norsk beskrivelse av alle 11 ruter av oss - med informasjon om ekstra severdige ting du går forbi i løpet av rutene for å gi deg best mulig utbytte av turene. Så kan du selv velge hvor få eller mange turer du vil ta i løpet av ferien.

 

2. Sykkeltur i kollene

Kolle-landskapet rundt Salsomaggiore er perfekt for sykling og ikke uventet et yndet sted for alt fra proffsyklister til søndagskjørere. Som med fotturer tilbyr vi også her et variert knippe med ruter, utformet av Salsomaggiore med norsk oversettelse og tilrettelegging av oss. Vi har ni ruter, fra lett til krevende, i lengde fra 34 til 99 kilometer. Rutene går gjennom naturlandskap og innom de innbydende middelalderbyene i området, med start og slutt i sentrum av Salsomaggiore. Velger du sykkeltur får du sammen med kart, brosjyre og norsk beskrivelse av alle rutene også sykkel og hjelm levert ved ditt overnattingssted (hotell, slott eller ferieleilighet), så du ikke trenger å tenke på å ordne noe selv - bortsett fra selve syklingen.


3. Spa-besøk på Terme Berzieri

Et besøk på Terme Berzieri er en deilig utflukt. Denne term-en (spa-behandlingsstedet) er en arkitektonisk perle, og byr på strålende muligheter for velvære. Salsomaggiore har vært kjent for sitt underjordiske kildevann helt siden romertiden, men virkelig fart på forretningene ble det etter at lege Lorenzo Berzieri i 1839 oppdaget at vannet hadde gunstige medisinske effekter. I dag inngår vannet som ingrediens i ansiktskremer, i medisiner og i svømmebassenger hvor de reklamerer med at det gjør underverker for både kropp og sjel. De medisinske effektene vet ikke vi noe om, men at det bringer velvære og er verdt å teste ut er det ingen tvil om.

En utflukt til Terme Berzieri inkluderer billett til velvære-bassengene Mari d’Oriente, som består av tre ulike helsebringende bad: Mare dell’armonia, Mare della musica og Mare dell’energia. Vannet hentes opp fra brønner ned til 1200 meter under jorden, og inneholder mer enn 150 gram salt pr liter. Du får badekåpe og  frotte-tøfler utdelt i resepsjonen, men må ha med eget badetøy. Velger du denne utflukten anbefaler vi på det sterkeste at du også tar inn over deg den spektakulære innsiden av bygningen, som faktisk er huset hvor Miss Italia ble kåret i intet mindre enn 29(!) år, og hvor Sophia Loren ble oppdaget av verden i kåringen 1950 (hvor hun dog ikke ble miss Italia, men miss Eleganza).


4. Vinsmaking på "il Poggio"

Et selvskrevet innslag på ferie til Italia er ofte besøk på en lokal vingård. Her har vi plukket ut en perle til deg: den lokale vingården Cantina il Poggio. Denne vingården, et par km utenfor Salsomaggiore, produserer 45 tusen liter vin hvert år og ligger i omgivelser som vil ta pusten fra deg.
Utflukten hit inkluderer 2 timers guidet vinsmaking med både hvite og røde viner, og med parmesan-ost og parmaskinke som tilbehør. Det hele blir dyktig presentert av Luca Gualdana, som har hatt hånd om den daglige driften av vingården i flere år og som har en universitets-utdannelse i “enologia” (vinlaging). Du får også kart over hvordan du kommer deg hit, alternativt kan vi bistå med transport mot et lite pristillegg (siden du ikke skal kjøre bil i kombinasjon med vinsmaking).

 
 

5. Tur til Castell'Arquato

 
 

En halvtimes kjøring fra Salsomaggiore ligger landsbyen Castell ́Arquato, som er en estetisk perle av de sjeldne og gir deg følelsen av å gå gjennomentidsportal.CastellÁrquatoerintakt bevart siden middelalderen og er nå bebodd av i overkant av 4000 mennesker. Byen ligger på toppen av en kolle, strategisk plassert tenkt ut fra et middelaldersk synspunkt - borgen på toppen har uovertruffen oversikt over alle fiender som måtte være på lur der nede. I dag er det imidlertid ingen fiender ved bunnen av kollen, bare en håndfull turister som ønsker å få en følelse av fordums tider.

I Castell ́Arquato er det magisk deilig å rusle gatelangs, ta en pause på kafè og en klatretur opp i det høyeste borgtårnet hvor du får en fantastisk utsikt over kolle-landskapet. En dag i uken (hver mandag) er det også marked på borgplassen. Da kan man kjøpe lokale viner, oster, skinke og andre delikatesser, og man kan også finne klær og sko til en rimelig penge.

Hvis du velger en utflukt til i Castell ́Arquato i drømmeferien din, får du et kart over byen der vi har tegnet inn særskilte severdigheter til dere. Inkludert i utflukten er også en ekte gourmet- opplevelse: middag på La Rocca da Franco. Denne familiedrevne restauranten er anbefalt i Michelin-guiden, og all mat lages fra bunnen av med lokale ingredienser. Massimo serverer mens moren hans Luisa styrer kjøkkenet. Her bestiller man ikke fra en meny, det serveres en rekke tradisjonelle retter, den ene deiligere enn den andre. Og en tre- retters blir raskt en sju-retters når Massimo serverer både for- og mellom-retter mellom forrett, hovedrett og dessert! Alle rettene serveres med utsøkt lokal vin til, blant annet en fabelaktig Gutturnio. Dette er ikke en middag man gjør unna i en fei - det er bare å lene seg tilbake og nyte. Buon appetito!


6. Shopping i Fidenza Village

Shopping er for mange en vesentlig del av en ferie i Italia, og en ferie fra Kollene ved Parma byr på fantastiske muligheter i så måte. Fidenza Outlet Village er motemetropolen Milano sin egen Outlet Village, og den ligger bare en halvtimes kjøring fra Salsomaggiore - faktisk mye nærmere Salsomaggiore enn Milano! I Fidenza Village finner du over 100 kjente merker som selges til vesentlig nedsatte priser, deriblant Armani, Levis, Desigual, Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Versace, Boss og Samsonite. Dette shopping-paradiset er smakfullt bygget opp som en utendørs landsby, med skiftende kunstutstillinger for de besøkendes visuelle nytelse. Dette er et perfekt alternativ for deg som ønsker å kunne komme hjem med autentisk italiensk mote, enten til deg selv eller til dine kjære. Og når du blir trett i beina er det flere innbydende kafeer i “landsbyen” som kan friste med deilig italiensk kaffe og noe å bite i.

I tillegg til luksus-anlegget Fidenza Outlet Village ligger også Fidenza Shopping Park i samme område, direkte på baksiden av Village. Mens Fidenza Outlet Village er mer eksklusivt, er Fidenza Shopping Park et mekka for alle som vil gjøre et varp med litt strammere budsjett. Her ligger omlag tjue rimelige butikker som perler på en snor, blant annet den enorme skobutikken Pittarello med et absurd stort utvalg sko og vesker til herlige priser, klesbutikken C&A og sportsbutikken Decathlon med en rekke varer til en slikk og ingenting av det vi må betale i  Norge. Interiør-butikken Satur er også mer enn verdt et besøk, den har en rekke nydelige ting til kjøkken og hjem til ekstremt lave priser. Og trenger du en pust i bakken underveis, finner du også her kafeer for en pause og forfriskning.

Velger du denne utflukten får du brosjyrer med informasjon om Fidenza Outlet Village og Fidenza Shopping Park, og kart med norsk tilrettelegging som viser hvordan du kommer hit med din egen leiebil eller med offentlig transport. 

 

7. Tur til Colline d´Acqua

Det er usigelig deilig å kunne forfriske seg i vann på en varm italiensk sommerdag. Colline d'Acqua betyr "vann-kollene" og er et bassenganlegg nydelig plassert i kolle-landskapet 3 km utenfor Salsomaggiore. Colline d'Acqua ligger ved siden av en camping-plass, og er et firestjerners anlegg som er åpent fra mai til september. Her finner vi fire bassenger: et på 22x40 meter, et på 25x12,5 meter, et på 10x13 meter med rutsjebaneanlegg, og et grunt barnebasseng på 8x15 meter. Colline d'Acqua har også kafé og store grøntområder hvor man kan sole seg og slappe av. Dette basseng-anlegget passer like perfekt for alle aldre, og innbyr til en deilig badedag! En utflukt til Colline d ́Acqua inkluderer kart med norsk tilrettelegging over hvordan du kommer deg hit fra sentrum av Salsomaggiore, inngangsbillett til bassenganlegget og leie av solseng.


8. Bli kjent med Giuseppe Verdi

Den lille landsbyen Busseto i nærheten av Salsomaggiore er mest av alt kjent på grunn av den klassiske komponisten Giuseppe Verdi (1813-1901) som står bak evige mesterverk som Nabucco og La Traviata. Han var født i nabolandsbyen Le Roncole, og bodde i Busseto-området mesteparten av sitt liv. Da han var 23 år gammel giftet han seg, men allerede i en alder av 27 år hadde han mistet både kone og to barn i sykdom. Han var sønderknust, men fant kjærligheten igjen i midten av 30-årene, med en kvinne som het Giuseppina. De var samboere i over ti år før de giftet seg, hvilket var skandaløst på den tiden. Både hans dramatiske privatliv og ikke minst hans fantastiske musikalske liv kan du lære mer om i lille Busseto, hvor hans to villaer ligger: Casa Natale (hvor Verdi ble født og bodde som barn) i Le Roncole og Villa Verdi (hvor han bodde som voksen) i  Sant'Agata. En Verdi-utflukt inkluderer inngangsbillett til guidet tur i begge Verdi-husene samt i lille Teatro Verdi i Busseto, og kart som viser hvordan du kan komme deg hit fra Salsomaggiore.


 
 

9. Tur til Parma

I provinshovedstaden Parma er noe for enhver smak: flotte handlegater, museer og utstillinger av høy kvalitet, en nydelig katedral og generelt herlig italiensk folkeliv. Severdighetene er mange, men på topp 3 listen vår ligger Teatro Farnese, il Duomo di Parma og il Parco Ducale.

Teatro Farnese ble bygget for fire hundre år siden og ble omtrent ødelagt i 1944 under et alliert flyangrep, men det ble omhyggelig restaurert etter originaltegningene slik at det fremstår likt i dag som i sin storhetstid. Utenfra er det en murbygning som så mange andre, men idet du går inn åpenbarer det seg et rundt tre-amfiteater med fantastiske utskjæringer og detaljer, en storslått scene og sitteplasser til 1500 personer.

Il Duomo di Parma er en perle av en katedral, noe unnselig i fasaden men aldeles spektakulær på innsiden. De eldste delene av den stammer så langt tilbake som et tempel fra 300-tallet, og så ble den bygd og utsmykket hovedsakelig fra ca år 1000 fram til den sto ferdig på 1500-tallet.

Parco Ducale som står på tredjeplassen vår er som skapt for en avslappende spasertur, med brede avenyer av sandstein, en vakker liten innsjø og en fristende kafe midt inni. Parken kan minne om Jardin du Luxembourg i Paris, og som sitt franske motstykke er også denne parken et yndet mål for lokalbefolkningen når de ønsker å gå tur, dra på piknik, trene eller meditere. Velger du utflukt til Parma, får du kart over byen med de beste severdighetene og restaurantene, samt tips om særskilt utvalgte butikker du absolutt ikke vil gå glipp av. Du får også norsk tilrettelagt informasjon om hvordan du kommer deg hit fra Salsomaggiore, enten med egen leiebil eller med tog.


10. Tur til Gardaland

Gardaland er Italias aller mest populære fornøyelsespark, og vi er stolte over å innlemme utflukt hit som et av årets nye tilbud! Gardaland ligger rett ved Gardasjøen, 1 time og 45 minutters kjøring fra Salsomaggiore. Dette er en enorm, velholdt og vakker fornøyelsespark - den er delt inn i tematiske områder og har rikelig å by på både for alle aldre - fra de minste småbarn i Peppa Pig området til de mest adrenalin-hungrige tenåringer med fire fullskala berg-og-dal-baner og Italias eneste «divercoaster» (enda røffere enn tradisjonell berg-og-dal-bane). Parken er åpen fra klokken 10 til 23, og i tillegg til alle attraksjonene er det også et nydelig teaterlokale der det holdes daglige show - fra danseshow og musikaler til sand-kunst-show, stilig skyggeteater og trylleshow. Alle attraksjonene er inkludert i inngangsbilletten, ekstra penger går dermed kun til mat og eventuelle lodd-boder.  Å komme hit vil garantert være et høydepunkt for alle barn og unge - den eneste ulempen er at en dag kanskje ikke er nok til å få med seg alt det gøye som finnes her. Dette har vi tatt konsekvensen av, og tilbyr derfor to varianter av denne utflukten: 1) dagstur som inkluderer billett til Gardaland, norsk veibeskrivelse fra Salsomaggiore til Gardaland med informasjon om både strekning og parkering, og norsk brosjyre som viser hvordan du kan få mest mulig ut av et dagsbesøk her (en brosjyre tilpasset småbarnsfamilier og en brosjyre tilpasset familier med større barn som ønsker mer spenning); 2) tur med overnatting som inkluderer inngangsbillett til Gardaland for selvvalgt antall dager (vi anbefaler to dager for å få testet hele parken) og overnatting for selvvalgt antall netter (vi anbefaler en eller to netter) på Gardaland Hotel i tillegg til norsk veibeskrivelse og informasjonsbrosjyre om Gardaland attraksjonene .

 

11. Verdens største bambuslabyrint

Verdens største bambuslabyrint åpnet i mai 2015 rett utenfor den lille byen Fontanellato, en knapp halvtime fra Salsomaggiore. Redaktør og designer Franco Maria Ricci hadde drømt om å skape en ekstraordinær labyrint og kunstmuseum i 20 år, og i 2004 solgte han forlaget sitt for å få råd til å oppfylle drømmen. Resultatet er storslått: med 20 000 bambustrær er det lett å gå seg vill, men som Ricci selv sier: «labyrinten er ikke bare et system for å gå seg vill, men for å finne seg selv.» I labyrinten er det utplassert benker her og der for den som trenger å hvile beina litt eller som rett og slett bare ønsker å sitte stille og nyte følelsen av ro og fred som hersker der inne blant bambus-plantene. I tillegg til labyrinten er det et kunstmuseum her, en restaurant og en kafe, og en butikk som selger labyrint-suvenirer, parmaskinke og parmesan. Til sammen byr det på en fin helhetsopplevelse og er vel verdt en dagstur! Velger du en utflukt til bambuslabyrinten får du billett til labyrinten og til kunstmuseet, du får informasjonsbrosjyre om labyrinten, og du får norsk tilrettelagt kart og informasjon om hvordan du kan komme deg hit fra Salsomaggiore enten med egen leiebil eller med offentlig transport.


12. Kokke-kurs i Parma

Parma-området er verdenskjent for sitt kjøkken, og byen har fått det høythengende UNESCO stempelet «Creative city of gastronomy». Hva er da mer naturlig enn å nytte sjansen til å lære litt om matlaging mens man er på ferie her? Det kan du med kokke-kurset «TastyCook» i Parma, som vi tilbyr i samarbeid med de dyktige kvinnene i Maestro Travel Experience. Velger du denne utflukten får du et to-timers kurs der du lærer å lage pasta fra bunnen av sammen med en lokal kokk som snakker engelsk. Du lærer å lage både Parma-spesialiteten tortelli d’erbetta (ricotta-fylte pastaputer) og tagliatelle med tomatsaus. Etter endt kokkelering får du nyte det du har laget, akkompagnert av et deilig glass lokal vin. Og etterpå får du med deg et kursbevis og en oppskriftsbok så du kan fortsette kokkeleringen også når ferien er over. Bestiller du denne utflukten får du norsk informasjon om hvordan du kommer deg til kurs-stedet i Parma fra Salsomaggiore, enten med egen leiebil eller med tog. Inkludert er også ingrediensene til maten du skal lage, lån av redskaper, et glass lokal vin - og du får med deg hjem et forkle, et oppskriftshefte og et kursbevis.


For mer informasjon, gå inn på "Informasjon" øverst på siden, bestill feriekatalog med prisliste ved å klikke på "Feriekatalog" øverst på siden, eller kontakt oss direkte på info@kollenevedparma.no eller telefon 934 33 520 (telefonen er betjent mellom klokken 1700 og 2000). Vi håper drømmeferie-konseptet vårt faller i smak og gleder oss til å høre fra dere!